miercuri, 29 ianuarie 2025

Simfonie de culoare și parfum - Miercurea fără cuvinte 5/2025


LET'S GET WORDLESS! Curaj, înscrie-te! ☺ Vei cunoaste o multime de bloggeri ce au pasiunea fotografiatului. Nu exista teme pentru fotografii, nu exista obstacole. Singura regula este ca articolul pe care-l înscrii în tabelul "Miercurea fara cuvinte" sa nu contina text scris. În rest, orice este permis. Alatura-te noua în clubul MfC☺ Happy Wordless Wednesday! ☺

marți, 28 ianuarie 2025

Anul Nou Chinezesc 2025


Pe 29 ianuarie, se va sărbători Anul Nou Chinezesc, cu dansuri ale dragonului, focuri de artificii și delicioase preparate tradiționale. Vom păși în Anul Șarpelui de Lemn. Această sărbătoare, cunoscută și sub numele de Festivalul Primăverii, este cea mai importantă festivitate din cultura chineză și este marcată cu mult entuziasm în întreaga lume.
Șarpele, al șaselea semn din zodiacul chinezesc, este asociat cu înțelepciunea, misterul și răbdarea. În cultura chineză, șarpele este văzut ca un strateg natural, capabil să găsească soluții în momentele critice și să-și atingă obiectivele cu o eleganță discretă. Cei născuți sub acest semn sunt considerați a avea o intuiție puternică și o gândire profundă [1]. 
Pregătirile pentru Anul Nou includ curățenia generală a casei pentru a alunga energiile negative ale anului trecut și decorarea cu simboluri roșii, care aduc noroc și protecție. Cina festivă de familie este un moment special, unde se servesc preparate tradiționale ce simbolizează prosperitatea, sănătatea și unitatea. Dansurile dragonului și ale leului, focurile de artificii și darurile în plicuri roșii sunt menite să atragă norocul și să alunge spiritele rele [2]. 
Anul Șarpelui de Lemn va aduce o energie concentrată pe reflecție și strategie. Este un an în care deciziile bine gândite vor triumfa asupra impulsivității. Este momentul perfect pentru a analiza direcția în care ne îndreptăm, fie că e vorba de carieră, relații sau proiecte personale. Specialiștii în astrologia chineză spun că anul va fi favorabil pentru cei care își iau timp să planifice, să reflecteze și să acționeze doar când sunt siguri [2]. 
Așa că anul acesta suntem sfătuiți sa ne concentram pe reflecție și planificare. Este momentul perfect să ne gândim bine la ce vrem să realizăm și să acționăm cu răbdare și strategie. Să întâmpinăm acest an cu înțelepciunea Șarpelui: răbdători, atenți și dispuși să ne adaptăm. Poate că tocmai această energie calmă ne va aduce succesul pe care îl căutăm în 2025. 😊
 References: [1] euronews.ro; [2] directmm.ro; Sursa Fotos: Unsplash

luni, 27 ianuarie 2025

Un Haiku... de sezon

Flori de lalele, 
Timpul curge lin, tăcut, 
Petale-n vânt pier. 🌷
 
Tuturor, o ultima săptămână de ianuarie cât mai plăcută!🍀

duminică, 26 ianuarie 2025

Lalele, zambile, narcise

E sfârșit de ianuarie și cu nostalgie constat că iarna din acest an a fost cea mai zgârcită cu zăpada, foarte departe de amintirile mele din copilărie. Omul de zăpadă și săniușul rămân de-acum doar vis. Din partea mea, zăpada mult dorită poate de acum să se păstreze pentru anul viitor... pentru că eu - chiar dacă mai am câteva Crăciunițe în casă - sunt cu gândul la primăvară. 
Ca sa înlatur patura gri a cerului, am cumparat câteva buchete de flori de primavara si zvonul lor delicat s-a raspândit în casa... Murmurul lor tainic, ca un fior de viață nouă, îmi amintește  că dincolo de frigul iernii, natura își pregătește trezirea. Florile delicate, cu petale vibrante și parfum îmbătător, sunt mesagerii acestei renașteri. Lalelele, zambilele și narcisele îmi umplu casa de veselie și parfum de primăvară si îmi colorează viata de zi cu zi. Este o revigorare a simțurilor, o reîntoarcere la esența vieții și a bucuriei simple. 
Sper ca optimismul meu să fie contagios, să se extindă în natură, pentru că la mine in casa, domneste deja primăvara. 

sâmbătă, 25 ianuarie 2025

Lumini, umbre, alb-negru sau color

Fotografia este un mijloc prin care surprindem momente și detalii pe care, uneori, ochiul uman le poate trece cu vederea. 
Plăcerea de a fotografia vine din capacitatea de a îngheța timpul și de a captura emoții, peisaje și povești într-un cadru unic. Fiecare fotografie este o mică operă de artă care ne permite să vedem lumea printr-o perspectivă personală și distinctă. 
Lumina și umbrele sunt partenerii eterni ai creației, iar în contrastul lor găsim adevărata frumusețe a vieții. Fără umbră, lumina și-ar pierde strălucirea; fără lumină, umbrele și-ar pierde misterul.
 
 ♦ "Lumea nu este alb-negru. Este plină de culori, iar umbrele nu sunt decât accentele care scot în evidență splendoarea luminii." - Hermann Hesse 
♦ "Întunericul nu poate alunga întunericul; doar lumina poate face asta. Ura nu poate alunga ura; doar dragostea poate face asta." - Martin Luther King Jr. 
♦ "Începuturile și sfârșiturile umbrei stau între lumină și întuneric și pot fi infinit reduse și infinit mărite. Umbra este mijlocul prin care corpul își arată formele." - Leonardo da Vinci
♦ "Nu neglija niciodată culorile vieții; umbrele sunt doar necesare pentru a face lumina să strălucească mai puternic." - Charles Dickens 
♦ "Viața este ca un desen în creion: necesită linii de lumină și umbre pentru a-i da profunzime." - Anonim
Înscriu aceasta postare la "Citate preferate" - tabel de înscriere la Suzana.

joi, 23 ianuarie 2025

Chifle cu aluat prefermentat

 Ingrediente pentru aluatul prefermentat:

  • 100 g apă
  • 150 g făină de grâu tip 700
  • 5 g drojdie
  • 3 g sare

Ingrediente pentru aluatul principal:

  • 500 g apă călduță
  • 100 g lapte
  • 750 g făină de grâu tip 700
  • 350 g făină de grâu tip 480
  • 28 g sare
  • 27 g drojdie
  • 20 g malț de panificație
  • 20 g unt

Cantitate rețetă:

  • 30 bucăți a câte 65 g sau
  • 65 bucăți a câte 30 g

Timp de dospire:

  • Aluat prefermentat: 8 ore
  • Aluat principal: 40 minute
  • Dospire finală: 30 minute

Timp de coacere:

  • 15 minute

Mod de preparare:

  1. Aluatul prefermentat: Amestecați ingredientele și lăsați aluatul acoperit să dospească timp de 8 ore la temperatura camerei.
  2. Aluatul principal: Frământați toate ingredientele timp de 10 minute până obțineți un aluat neted și lăsați-l acoperit să se odihnească timp de 40 de minute la temperatura camerei.
  3. După timpul de dospire, porționați aluatul fără a folosi făină, formați bile și lăsați-le acoperite să dospească încă 10 minute.
  4. Modelați bilele de aluat după preferință și lăsați-le acoperite să dospească încă 30 de minute.
  5. Pulverizați chiflele cu apă și presărați-le cu semințe*.
  6. Coaceți chiflele în cuptorul preîncălzit la 250°C cu ventilație timp de 15 minute, cu mult abur.
  7. Scoateți chiflele din cuptor, pulverizați-le din nou cu apă și lăsați-le să se răcească pe un grătar. 
Sper ca va place si aceasta reteta si ca o veti folosi cu drag. 
*) Noi, aici la cursul de gatit, am folosit seminte de floarea soarelui, de bostan, de mac, de susan, de in, dar am folosit si fulgi de cocos, stafide, cristale de zahar si cristale de sare.

SUPĂ DE ROȘII COAPTE - RiO 4/2025

 INGREDIENTE

  • 1.500 g roșii Roma sau roșii de carne
  • 3 ardei roșii
  • 3 cepe
  • 8 căței de usturoi
  • 1,5 linguri de sare
  • 8 linguri de ulei de măsline

Supă

  • 500 ml apă
  • 3 linguri de supă de legume
  • 150 ml smântână
  • 3 prafuri de piper
  • 3 prafuri de piper Cayenne

CANTITATEA REȚETEI: Pentru 8 persoane

DURATA DE GĂTIT: 35 minute în cuptor

PREPARARE:

Spală roșiile și ardeii fără semințe și taie-i în bucăți mari. Curăță cepele și taie-le în felii. Folosește cățeii de usturoi cu coajă. Pune totul împreună cu sare și ulei de măsline pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și coace la 220 °C cu aer cald timp de 35 de minute, până când legumele sunt moi și ușor rumenite. Apoi, curăță usturoiul și îndepărtează cojile întunecate de pe legume. Folosește un blender de mână pentru a pasa totul fin. Pune masa pasată împreună cu apa și supa de legume într-o oală și lasă să fiarbă scurt. Condimentează supa de roșii cu smântână, sare, piper și piper Cayenne.

OPTIONAL:

La noi acasa, se obisnuieste sa ornam aceasta supa dupa ce este pusa în farfurie, cu o lingurita de Crème Fraîche, plasata exact in mijlocul supei si de jur-împrejurul petei able, doua-trei frunzulite de busuioc proaspat. Supa fiind de fapt o reteta italiana, semnificatia rosu-alb-verde este evidenta  Si decoratiunea, de mare effect, nu-i asa? 

 
Primele doua fotografii, le-am facut la cursul de gatit - nuanta supei da în rosu-portocaliu, cred ca din cauza luminii din restaurant dar cred, si pentru ca am folosit ardei; urmatoarele doua poze sunt de la noi de acasa - ceva mai vechi, iar noi pe atunci nu combinam decat rosii si ceapa, de aici nuanta intensa de rosu. Pe viitor voi folosi insa reteta de aici ☺ Supa a fost delicioasa! 💓
 
Pentru ca în toate pozele exista elemente cu reflexii, m-am gândit sa le înscriu la rubrica "Reflexii în Oglinda" (rubrica preluata de la SoriN), la care va invit cu drag sa participati. Singura regula este sa publicati într-un articol pe propriul blog o fotografie cu reflexii, un videoclip filmat in oglinda sau imagini pe care tocmai le-ati vazut în "oglinda" (orice fel de oglinda... chiar si oglinda ochilor, oglinda apei, a cerului sau oglinda retrovizoare) si sa înscrieți articolul aici - în tabel: